Korizmena duhovna obnova za učenike

Na početku korizmenog vremena u Župi svetog Mihaela u Donjem Miholjcu 7. i 8. ožujka 2014. godine održana je duhovna obnova za učenike 6., 7. i 8. razreda . Duhovnu obnovu vodile su sestre Svetog Križa: s. Gabrijela Tea i s. Krista uz suradnju s. Nikoline.

Prvi dan susreta bio je uvod u duhovnu obnovu koji su sestre ostvarile na simboličan način pomoću igre Čovječe ne ljuti se, otkrivajući brojeve, učenici su nalazili pitanja: tko te naučio prvu molitvu, dolaziš li redovitu na svetu misu, koji su tvoji zadaci u crkvi, što je vjera. Upoznavši se i odigravši igru uputili su se u crkvu, na pobožnost križnog puta i svetu misu.

Drugi dan susreta, u lijepom ozračju, započeli smo meditacijom. U tim trenucima sabrali smo se, zamislili jedan lijep događaj u čijem je središtu bio Isus. Događaj je svako na sebi poseban način ispričao.

Zatim smo poslušali izlaganje o korizmi, u obliku kviza, u kojem smo istaknuli misao: Obrati se!

Nastavili smo s radom u skupinama. Svaka skupina imala je prepoznati u izrezanim slovima jedan od sedam glavnih grijeha i njegovu suprotnost. Odgovarajući na pitanja i pišući molitvu, učenici su pokazali svoju kreativnost. Vesela lica, sa zadovoljstvom učenici su sudjelovali i pokazali spremnost na suradnju, odlučivši biti još bolji.

Nakon odmora, igrajući se u dvorištu crkve, otpjevali smo pokoju pjesmu i okrijepili se, nastavili smo susret.

Na zanimljiv način sestra nam je pokazala temeljnu važnost u životu. U staklenku je stavljala najprije veliko kamenje, zatim manje kamenčiće i pijesak da popuni prostor. Istaknula je temeljnu važnost u životu: dar života, obitelj koje upotpunjuju prijatelji i sve one obaveze i igre koje u životu dolaze.

Čitajući po ulogama prispodobu o izgubljenom i nađenom sinu, pripremajući se za sakrament pomirenja, dobili smo poruke da trebamo znati biti umjereni, radovati se malim stvarima, tražiti one istinske vrijednosti, a ne težiti prolaznim stvarima. Učenici su pisali svoje grijehe na papirić, a papirić zapalili na svijeći i potom ga stavili u posudu. Time grijesi nisu bili izbrisani, ali smo odlučili više ih ne činiti, zajednički moleći molitvu kajanja, dodavši da trebamo širiti mir, radost i ljubav.

Duhovnu obnovu zaključili smo svetom misom čitajući napisane molitve kao prošnje pjevajući: Usliši, usliši prošnje, Bože, naše! S porukom posvetimo naša srca velikom srcu Kristu i Bogu.

 

Marta Lovrić

 

 

This entry was posted in Aktivnosti. Bookmark the permalink.

Comments are closed.