DEKANATSKI SUSRET SVEĆENIKA I ČLANOVA ODBORA ŽPV-a ZA KARITATIVNU DJELATNOST

Susret svećenika i članova odbora Župnih pastoralnih vijeća za karitativnu djelatnost održan je 15. ožujka 2015. g. u donjomiholjačkoj vjeronaučnoj dvorani s početkom u 16 sati. Nazočilo je sedam svećenika i 30 volontera iz svih župa Dekanata. Susret je molitvom otvorio dekan preč. Josip Kalmar. On je pojasnio da je razlog ovoga susreta usklađen sa smjernicama Druge biskupijske sinode koja nas sve poziva na zauzetiji rad u župama. Susret je zatim nastavio donjomiholjački župnik vlč. Josip Antolović. Podsjetio je kako je početkom Domovinskog rata počeo snažnije djelovati i Caritas u našoj Nadbiskupiji. Objasnio je ulogu župnog Caritasa koji u D. Miholjcu  djeluje od 1991.g.”Župni Caritas je most između vjernika: onih koji su u potrebi i onih koji su u mogućnosti pomoći. Narav i svrha Caritasa je briga za potrebne i služenje. Ljubav prema siromasima je dio naravi Crkve, to nije nešto usputno nego bitno i temeljno za Crkvu. Povijesna dimenzija crkvene ljubavi je djelovanje u konkretnim životnim (ne)prilikama. Početke Caritasa nalazimo u Dj.apostolskim kada su apostoli izabrali sedmoricu đakona. Svrha je ispunjenje cilja: promicanje djelotvorne kršćanske ljubavi u župi – pomoć i briga za starije, napuštene, bolesne, djecu…Glavni akteri te brige i ljubavi su volonteri”- istaknuo je župnik Antolović. Također je podsjetio i na zakladu “Nikola Dogan” koja odnedavno djeluje u našoj Nadbiskupiji i pomaže srednjoškolskoj i studentskoj populaciji.

U nastavku su volonteri progovorili o svojim iskustvima na terenu. Gđa Katica Romanić koja volontira u donjomiholjačkom Caritasu od 1995.g. rekla je kako župni Caritas u D. Miholjcu, osim što radi dva dana u tjednu, organizira i tri do četiri akcije godišnje u kojima dijeli odjeću i obuću za sve vjernike Dekanata, za Božić dijele paketiće potrebnima u Župi (surađuju sa Crvenim Križem kako neki ne bi dobili pomoć i od jednih i od drugih a neki niti od jednih), surađuju sa trg. centrom LIDL u prikupljanju namirnica. Gđa Romanić je također istaknula i višegodišnju suradnju sa gosp. Johannom Edl iz Munchena koji u suradnji sa Njemačkim Caritasom svesrdno opskrbljuje donjomiholjački Caritas odjećom, obućom i invalidskim pomagalima. Miholjački Caritas je također organizirao i akcije za Kosovo, Vukovar i Gunju.

Neki su se požalili da je u manjim sredinama teško institucionalno djelovati, pa sami vjernici djeluju po kršćanskoj savjesti, ali je također na žalost prisutna i svijest da je sramota primati, pa volonteri dijele pomoć u najvećoj diskreciji. Volonteri su zaključili da su karitativno djelovali i bez institucionalnog organiziranja u odbore i da su ljudi sve manje u mogućnosti pomagati jer se to vidi po količini prikupljenih materijalnih dobara, naročito u posljednje dvije godine. Vlč. Božo Ljubičić, župnik u Veliškovcima gdje djeluje udruga “Sv. Vinko Paulski”, naglasio je potrebu odgajanja našega svijeta, koji je do sada naučio samo primati (naročito u ratnim godinama), za ljubav koja će odvojiti ne samo od svojega suviška nego, poput npr. Njemaca, planirati proizvesti za bližnjega u potrebi.

Susret je završio druženjem uz razmjenu volonterskih iskustava.

This entry was posted in Župne obavijesti. Bookmark the permalink.

Comments are closed.