GOSTOVANJE MISIONARA, BOGOSLOVA DRUŽBE DUHA SVETOGA

Josip Brnjić, bogoslov Družbe Duha Svetoga, susreo se sa miholjačkom Misijskom skupinom na svetkovinu Duha Svetoga, 20. svibnja 2018.g. U goste ga je pozvao miholjački župni vikar vlč. Petar Maskaljević, njegov dugogodišnji prijatelj.

Josip Brnjić je u pastoralnom centru pred tridesetak članova Misijske skupine održao kratko izlaganje o svom višemjesečnom boravku u Tanzaniji gdje odrađuje svoj novicijat. Opisao je život u jednom gradu ove bivše britanske kolonije. Uz engleski jezik u zemlji postoji mnoštvo lokalnih jezika a on je bio među narodom Massai koji je vrlo gostoljubiv, vjera im je katolička, muslimanska i protestantska. Sveta misa traje i po nakoliko sati nakon čega je druženje ispred crkve. Ljudi drže do dijaloga, a djevojke su unatoč vrućini vrlo čedno odjevene i to bez obzira na vjeroispovijest, liturgija je specifična – darovi se donose na svetu misu u naturi, čak i žive kokoši, uz liturgijske pjesme prisutan je ples, molitva vjernika traje i do 20 minuta…

Vlč. Maskaljević je pojasnio da kršćanstvo tamo nema dubokog korijena pa je tamo takova situacija zato jer još traje period inkulturacije katoličke vjere u život toga naroda. Brnjić je neko vrijeme boravio i u školi koju vodi Družba Duha Svetoga a koju pohađaju albino djeca, djeca rođena bez udova, gluhonijema djeca i druga invalidna djeca. Rekao je da Družba nastoji pomagati siromašnima i evangelizirati tamo gdje je to potrebno radi prisutnosti različitih vjera i gdje zbog toga postoje sukobi.

Progovorio je i o svom sazrijevanju u odluci da postane svećenik redovnik o čemu je često razgovarao sa svojim prijateljem Maskaljevićem te na kraju rekao da “najprije trebamo biti misionari u svojoj kući, na radnom mjestu, gradu… Misionar biti znači nositi Krista drugima a da bi Ga mogli nositi moramo Ga najprije primiti i imati u svom srcu.”

Vlč. Maskaljević je zaključio susret željom da Brnjićev skori povratak u Tanzaniju bude uspješan preporučivši ga u molitve miholjačke Misijske skupine riječima:” Molite za Josipa jer je najveći izraz ljubavi prema drugome ako molimo za njega. Možemo mi činiti ne znam kako velika djela ali ako ona nisu popraćena molitvom, nikakva korist kod Boga od toga.” Misionar bogoslov je svjedočio o svome pozivu i na večernjoj svetoj misi.

This entry was posted in Župne obavijesti. Bookmark the permalink.

Comments are closed.