Duhovna obnova i koncert povodom župnog blagdana sv. Mihaela

Župa sv. Mihaela arkanđela Donji Miholjac organizirala je povodom proslave zaštitnika župe i Grada Donjeg Miholjca trodnevnu duhovnu obnovu od 19. do 21. rujna, koju je predvodio fra Velimir Bavrka iz Viteza (BiH). Ujedno je 22. rujna istim povodom održan i koncert na orguljama i klarinetu, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Fra Bavrka je kroz tri dana naglašavao da je za kršćane najvažnija stvar u životu zadobiti vijenac slave vječnoga života, kako je govorio sv. Pavao: „Pozvani smo izgrađivati sebe radi Boga, trebamo znati tko smo, što smo i kamo idemo. Bog te ljubi takvog kakav jesi i zato se ne trudi biti netko drugi nego saznaj tko si i tko ti daje snagu.“ Govorio je o grijehu koji svaki može biti oprošten u sakramentu svete ispovijedi te pozvao vjernike na što češće primanje ovoga sakramenta. Upozorio je da vjerujemo u stvarnu Isusovu prisutnost pod prilikama kruha i vina i da ga što češće primamo. Istaknuo je i potrebu svakodnevnog vlastitog obraćenja kako bismo mi tada mogli obraćati svoje obitelji: „Moje stope bit će gazišta moje djece, zato pazimo kako gazimo, hoće li te stope biti za moje bližnje put do Krista ili neće! Po uzoru na blaženog Stepinca trebamo hoditi putem mučeništva, budimo Crkva mučenika, a ne ljudi suobličeni materijalističkom svijetu. Učinimo radikalnu promjenu u svom životu, zavirimo u svoju savjest, ne bojmo se biti poput prvih mučenika koji su zahvaljivali Bogu što mogu trpjeti radi Krista.“

Na kraju duhovne obnove preč. Josip Antolović, donjomiholjački župnik i dekan, zahvalio je fra Bavrki za ova tri dana rekavši: „Vjerujemo da je vaše propovijedanje zagrijalo naša srca. Potvrđuje to i zaista lijep odaziv vjernika ne samo iz Donjeg Miholjca nego i iz župa Donjomiholjačkog dekanata, a vidimo da je došlo i vjernika iz Osijeka i Đakova. Vjerujemo da ćemo vas opet ugostiti u Donjem Miholjcu.“ Fra Bavrka je zahvalio na gostoprimstvu i pozvao vjernike da dođu u „lijepu Bosnu ponosnu, Lašvansku dolinu i grad Vitez, centar ove doline i pogledaju Božje ljepote koje tamo postoje”.

Kroz dane duhovne obnove za sakramenat svete ispovijedi stajali su na raspolaganju fra Bavrka, preč. Antolović, vlč. Luka Ivković, donjomiholjački župni vikar i vlč. Josip Kalmar, župnik u Viljevu. Ispovijed je osim u donjomiholjačkoj crkvi organizirana i u Domu za stare i nemoćne „Moj dom Majdenić“, a organiziran je i pohod bolesnicima po obiteljima. U poslijepodnevnim satima bila je ispovijed školske djece u Donjem Miholjcu, a u dopodnevnim satima u filijali Rakitovica.

Istim povodom je 22. rujna održan i koncert na orguljama i klarinetu u župnoj crkvi Sv. Mihaela arkanđela nakon večernje svete mise. Za orguljama je bio Edmund Borić – Andler, a na klarinetu Bruno Philipp. Publika je izvođače, koji su se nalazili na koru, mogla ne samo slušati već i gledati preko projektora.  Na kraju koncerta, koji je trajao 75 minuta, publici se obratio zamjenik donjomiholjačkog gradonačelnika i član Župnog pastoralnog vijeća Tomislav Brusač. Zahvalio se izvođačima i publici izrazivši radost zbog velikog odaziva publike te nadu da će i sljedeće godine moći uživati u sličnom koncertu. Sonja Devčić

This entry was posted in Župne obavijesti. Bookmark the permalink.

Comments are closed.