HODOČAŠĆE U MAGLAJ – VEPRIC – SINJ

Župa sv. Mihaela, arkanđela Donji Miholjac organizirala je hodočašće u Maglaj (BiH), Vepric i Sinj, od 10. do 13. listopada u kojem je sudjelovalo 40-ak vjernika, predvođeni svojim župnikom preč. Josipom Antolovićem.

Prvo odredište bilo je svetište Sv. Leopolda Mandića u Maglaju. Ovdje su sudjelovali na misi koju je predvodio donjomiholjački župnik i dekan preč. Josip Antolović. S poviješću svetišta i stanjem župe upoznao ih je župnik i upravitelj svetišta vlč. Franjo Tomić. On je nakon mise predvodio Litanije Sv. Leopolda Mandića ispred replike „padovanske sobice- ispovjedaonice Sv. Leopolda Mandića“, koja je smještena u svetištu kao ispovjedaonica. Nakon razgledavanja Maglaja vjernici su se okrijepili u župnim prostorijama.

Na dugom putu kroz središnju Bosnu i Hercegovinu molili su otajstva krunice, zastali na par mjesta radi odmora i u večernjim satima stigli do Makarske gdje su prenoćili. Ujutro su posjetili svetište u Vepricu posvećeno Majci Božjoj Lurdskoj. Ovdje su sudjelovali na svetoj misi koju je predvodio preč. Antolović, koji je u propovijedi govorio o nastanku ovog svetišta. “Ovdje smo u svetištu koje s pravom nosi naziv Hrvatski Lurd. Majka Božja nas najprije i najbrže dovodi do Isusa. Po uzoru na Isusovu majku i mi želimo slijediti Isusa Krista“, rekao je među ostalim propovjednik. Nakon misnog slavlja preč. Antolović predvodio je križni put, započevši ga riječima: „Danas ćemo moliti križni put koji je napisao do danas blaženi, a od nedjelje sveti kardinal J. H. Newman.“ U poslijepodnevnim satima vjernici su posjetili franjevačku crkvu Sv. Marije gdje su izmolili krunicu i Litanije Majci Božjoj i obišli Makarsku rivu.

Slijedećeg jutra je preč. Antolović ponovo predvodio misu u vepričkom svetištu nakon čega se vjernicima obratio vlč. Mijo Šurlin, upravitelj svetišta. On je pojasnio kako ovdje nije bilo ukazanja ali je bilo brojnih Božjih uslišanja čemu svjedoče i pločice zahvale. Vlč. Šurlin je vjernike proveo i kroz novoizgrađenu kapelu i zgradu u kojoj se održavaju duhovne obnove i razni drugi susreti te održao kratko izlaganje predavanje o mozaicima koji se nalaze u tim objektima. Vjernici su zatim krenuli put Sinja gdje su posjetili crkvu Gospe Sinjske i franjevački samostan. Zatim su preko Livna i Banja Luke u večernjim satima stigli u Donji Miholjac. 

Tekst: Sonja Devčić
Fotografije: s. Kristijana Kolić

This entry was posted in Župne obavijesti. Bookmark the permalink.

Comments are closed.