Susret bračnih parova Donjomiholjačkog dekanata

U donjomiholjačkom pastoralnom centru „Ivan Vajda“ 23. listopada održan je susret bračnih parova Donjomiholjačkog dekanata. Nakon uvodne molitve domaći župnik i dekan Josip Antolović pozdravio je prisutne, predstavio temu susreta – „Osnaženje braka i obitelji“ te pozdravio predavačicu, Suzanu Matošević iz Bračnog i obiteljskog savjetovališta u Slavonskom Brodu.

Predavačica je iz rada s korisnicima Centra predstavila najčešće probleme s kojima se bračni partneri susreću. Ukazala je na fazu braka u kojoj prestaje zaljubljenost, istaknuvši kako je rješenje u prilagođavanju: stvarnost nije ružičasto-crna, nego se sastoji od čitavog spektra boja. Moramo napraviti rez u svom ponašanju, tj. korjenitu promjenu. Trebamo zajedno rasti prema gore, poput stabla, jer nam je korijenje isprepleteno. Ako živimo samo po Starom zavjetu naši loši odnosi će se prenijeti na našu djecu i rodbinu. Počet ćemo sa obrambenim strategijama tj. sa bijegom od braka. Osnaživanje odnosa u braku može početi promatrajući Isusa i njegov način ophođenja sa suvremenicima svih staleža. Promatrajmo  njegov odnos s majkom, farizejima, carinicima… Napravimo promjenu u svom ponašanju, promjenu koja uvažava drugoga, koja ga ne ponizuje. Brak živi od malih stvari, sitnica. Graditi brak treba na prijateljstvu, sućuti, oživjeti brak možemo lijepim uspomenama“, rekla je među ostalim predavačica Matošević.

Kroz nekoliko slika iz Evanđelja pokazala je Isusovo ponašanje kao poželjni model ponašanja u braku i obitelji te savjetovala kako je u poteškoćama potrebno promijeniti kut gledanja na supružnika, usmjeriti se na optimizam, razgovarati o cilju braka u budućnosti. Nakon predavanja nazočni su predavačici mogli postaviti pitanja. Sonja Devčić

This entry was posted in Župne obavijesti. Bookmark the permalink.

Comments are closed.