Duhovsko bdijenje

U subotu 30. svibnja, uoči svetkovine Duhova ili Pedesetnice u župi sv. Mihaela arkanđela, Donji Miholjac organizirano je Duhovsko bdijenje koje je predvodio župni vikar vlč. Luka Ivković.

Na bdijenju su sudjelovali brojni župljani, ali i ovogodišnji krizmanici koji su uputili svoje molitve za sedam darova Duha Svetoga.

Duhovsko bdijenje bilo je podijeljeno u dva dijela. Prvi dio je obuhvaćao Liturgiju riječi i ispovijest vjere u Trojedinog Boga, i drugi dio, Euharistijsko klanjanje u kojem je župni vikar Luka iznio važnost Duha Svetoga u vjerničkom, ljudskom životu nasljedovanja Kristova puta, jer nitko nije kao Duh sveti koji nas upućuje, opominje, njeguje i vodi pravim putem vječnom životu.

Nakon nagovora, krizmanici su prinosili zapaljene svijeće kao simbol silaska Duha Svetoga u obliku vatrenih razdijeljenih jezika nad apostole te su molitvom prosili Oca nebeskoga za darove Duha Svetoga, za mudrost razum, savjet, jakost, znanje, pobožnost i strah Božji.

Molitva krizmanika zaključena je riječima: “Duše Sveti, udjeli nam dar mudrosti da se naučimo cijeniti nebeska dobra više od svega bogatstva ovog svijeta. Daj nam dar razuma, da budemo prosvjetljeni istinom; dar savjeta da uvijek odaberemo ono što je više na Božju slavu i spas bližnjega. Udijeli nam dar jakosti da hrabro ustrajemo u tvojoj službi; dar znanja da dobro upoznamo put koji vidu u nebo; dar pobožnosti da sve činimo iz ljubavi za tvoju čast i slavu; dar Božjeg straha da se klonimo grijeha kao uvrede tvoje svetosti.”

Svoje prošnje uputili su i predstavnik roditelja krizmanika, predstavnik svećeničkog ili redovničkog života i predstavnik mladih. Molilo se i za domovinu Hrvatsku. U svojim molitvama molilo se da Duh Sveti vodi svakog čovjeka, napose mlade putem Istine i ljubavi.

Duhovsko bdijenje predvodio je zbor mladih „Agape“ predvođen voditeljicom i dirigenticom Janjom Nikolić.

This entry was posted in Župne obavijesti. Bookmark the permalink.

Comments are closed.