Proslava sv. Antuna

U subotu 13. lipnja 2020. godine proslavljen je zavjetni dan u filijalnoj crkvi u Golincima. Sveto Euharistijsko slavlje predvodio je župni vikar vlč. Luka Ivković.

U prigodnoj homiliji napomenuo je da bi svaki vjernik, krščanin, katolik trebao biti poput sv. Antuna, sol zemlje i svjetlost svijeta. “Jedna od dominantnih karakteristika svijeta u kojem živimo jest snižavanje svekolikih standarda. Svi se standardi snižavaju. Standardi poštenja, marljivosti na radu, savjesti, etike, morala, pravde i poštenja.

Mi kao kršćani trebali bismo držati visoke standarde apsolutne čistoće kako u svome govoru, tako u svome radu i ponašanju, a tako i u svome promišljanju. Kršćani nikada ne bi smjeli odustati od visokih standarda poštenja i pravednosti.

Kršćani se ne smiju povući iz svijeta, nego moraju, kako Evanđelje nalaže, „čuvati se neokaljanim od ovoga svijeta. Mi kršćani moramo biti u životu ono što je sol u hrani. Trebamo davati okus životu.

Isus traži da budemo kao on. Ali mi ne trebamo (i ne možemo) svijetliti sami po sebi, svijetliti svojom svjetlosti. Mi moramo reflektirati Isusovo svjetlo. Sjaj kojim zrači autentični kršćanin dolazi od Kristove prisutnosti u njegovom srcu.

Primarna zadaća svjetlosti je da bude viđena. Kršćanstvo je nešto što treba biti viđeno. Današnje čitanje neoboriv je dokaz da naša vjera ne smije biti „privatna stvar“ i da kršćanstvo ne smije ostati unutar zidova crkve, kako nas ovaj svijet uvjerava.

Kršćanstvo koje se zaustavlja na vratima crkve od male je koristi. Ono mora biti viđeno u svim našim svakodnevnim životnim aktivnostima,“ rekao je vlč. Luka.

Zaključio je riječima:
“Ovaj svetac nas potiče na promjene u životu, da se Krist proslavi u nama, po nama i nad nama za život vječni. Džaba nam ovo Antunovo ako nećemo učiti od sveca cijeloga svijeta, biti sol zemlje koja će životu dati okus i biti svjetlost svijeta koja će se protezati do nakraj svijeta.”

Slavlje svetog Antuna u župnoj crkvi predvodio je župnik preč. Josip Antolović.

This entry was posted in Župne obavijesti. Bookmark the permalink.

Comments are closed.