Korizmeni koncert

U nedjelju 10. ožujka u župnoj crkvi sv. Mihaela Arkanđela održao se Korizmeni koncert Stabat Mater od Giovannia Battiste Pergolesia u izvedbi prof. Marijane Matijević – sopran, prof. Silvije Ježić – Knežević – alt uz orguljsku pratnju mo. Vinka Sitarića.

Uzvišena pjesma Stabat Mater nastala je krajem 13. stoljeća. Tekst je najprije postao dio liturgije, ali se također pjevao i na različitim molitvenim sastancima. Od 1727. godine dekretom pape Benedikta XIII. ova se pjesma pjevala o Blagdanu Gospe od sedam žalosti 15. rujna.

Ranije se smatralo da je tu uzvišenu pjesmu napisao Jakopone, no moguće je da je njezin pravi autor sv. Bonaventura. Pjesma opisuje Marijine boli kod Kristova raspeća.

U nas se najčešće čuje u Korizmi, za vrijeme Križnoga puta, u obliku koralne sekvence ili kao pučki napjev Stala Majka pod raspelom.

Mnogi skladatelji uglazbili su ovaj himan s mnogo dubokih osjećaja (Scarlatti, Verdi, Vivaldi, Dvoržak, Palestrina, Haydn, Boccherini i dr.)

Najpoznatija i najizvođenija je zasigurno Pergolesijeva Stabat Mater. Himan od 20 strofa uglazbio je u 12 zasebnih stavaka za sopran, alt i orgulje.

 

Tomislav Falamić

This entry was posted in Župne obavijesti. Bookmark the permalink.

Comments are closed.