Susret bračnih parova Donjomiholjačkog dekanata

“Kamo ide obitelj tamo ide i čovječanstvo jer se u njoj uči što znači biti čovjek!”

U župi sv. Mihaela arkanđela u Donjem Miholjcu, 13. Listopada 2013., održan je susret bračnih parova sa područja dekanata a na temu teologije tijela. Susret je otvorio i sve prisutne pozdravio dekan donjomiholjačkog dekanata vlč. Josip Kalmar.

Voditeljica obiteljskog centra u Osijeku koji djeluje pri nadbiskupiji Đakovačko-osječkoj, gospođa Elizabeta Matuzović,  ujedno je bila i voditeljica ovog susreta. Prisutne je upoznala sa katehezama blaženog pape Ivana Pavla II, te napomenula kako to nije novi nauk Crkve već samo nova metoda koju je blaženi papa približio kako kleru tako i laicima.

Uzevši u obzir kako je teologija tijela prožeta kroz 189 kateheza koje je blaženi papa razlagao od 1989. do 1994. u ovome predavanju dotaknula se vrlo bitnih, ali ipak samo polaznih točaka za promišljanje unutar bračnog suživota. Kroz cijeli susret gđa. Matuzović nastojala je posvjestiti obiteljima kako je tijelo stožer spasenja upravo zbog Kristova utijelovljenja i Marijina uznesenja na nebo i dušom i tijelom. Također, osvrčući se na jednu poznatu knjigu koja stavlja naglasak na različitost između spolova pripomenula je riječi blaženog pape Ivana Pavla II – premda različiti svi imamo istu težnju, a to je biti voljen i voljeti. Svima je posebno zanimljiva bila spoznaja da muškarci i žene nisu sa različitih planeta već  iz Edena te da sukladno toj činjenici trebamo žudnju usmjeriti prema istinskoj vrijednosti osobe.

Nadalje, povezujući teologiju tijela i dijelove sv. Pisma sa aktualnim mentalitetom i problemima u obitelji svi su se složili kako treba o ovoj i sličnim temama više progovarati, posebice mladima kako bi stekli dobre temelje za kvalitetan brak ali i naučili kako je spolnost sveta te da se i preko nje može upoznati Boga.

B.V.

 

 

This entry was posted in Aktivnosti. Bookmark the permalink.

Comments are closed.