Župno hodočašće u Krasno i Udbinu

U subotu, 26. listopada 2013., grupa hodočasnika iz naše Župe uputila se u svetište Gospe od Krasna i Nacionalno svetište hrvatskih mučenika u Udbini. Iako se na put krenulo vrlo rano (5:00 sati), hodočasnici su bili dobro raspoloženi. Put je uz molitvu, pjesmu i razgovor protekao brzo. Između ostaloga mogli smo čuti i legendu o Gospi od Krasna koja potječe iz 1219. godine. U šumi krasnarskoj pastiri pasli svoja stada. Jednoga dana ugledaše na nekakvu panju čudesan cvijet, a u cvijetu sliku Majke Božje. Pastiri otrgnu cvijet i ponesu ga u Krasnarsko polje, gdje se od drevnih vremena nalazila kapelica. Najednom prenesenog cvijeta nestade, dok ga pastiri opet ne nađoše na istom panju u šumi. Videći narod te događaje, sagradi u šumi kapelicu u čast Majci Božjoj, a nad samim panjem, gdje se cvijet ukazao, podiže žrtvenik. Od tih dana u Krasnom na Velebitu svetište je Majke Božje i mjesto gdje dolaze mnogi hodočasnici.
Po dolasku u Krasno uputili smo se prema svetištu te u istom proslavili svetu Misu, čije je slavlje predvodio župnik, vlč. Josip Antolović. Nakon slavlja svete Mise izmolili smo litanije Majci Božjoj, obilazeći oltar pjevali pjesme njoj u čast, a potom se, na spomenutom mjestu, zajednički fotografirali. Naposljetku uputili smo se do hotela te uživali u pogledu na Velebit istovremeno zahvaljujući Bogu za suncem okupan dan i radost zajedništva.
Vrijeme provedeno u Krasnom bilo je vrlo lijepo, ali i kratko. Ubrzo se trebalo krenuti do Udbine gdje nas je čekao vlč. Tomislav Rogić, upravitelj svetišta crkve hrvatskih mučenika. Odlično raspoložen, srdačno nam je pričao o povijesti Udbine, značaju nacionalnog svetišta, povezanosti blaženog pape Ivana Pavla II. sa idejom Crkve hrvatskih mučenika kao i o samoj realizaciji projekta izgradnje iste. Hodočasnici su bili jednako oduševljeni crkvom kao i simbolikom koju, pomno razrađeni, detalji otkrivaju. Prekrasno je bilo, svakim korakom, susresti se s detaljima hrvatske povijesti uklopljenima u divno arhitektonsko rješenje. Premda nam je ondje bilo predivno i mnogi bi voljeli da smo se još neko vrijeme zadržali, došlo je vrijeme povratka.
Nakratko smo se zaustavili u Korenici gdje smo imali priliku vidjeti medvjede i fotografirati se s njima. U dobru raspoloženju, razgovorom, molitvom i pjesmom obilježili smo povratak u naš Grad.

B.V.

 

 

 

 

This entry was posted in Aktivnosti. Bookmark the permalink.

Comments are closed.