Župna crkva

Župna crkva svetog Mihaela Arkanđela sagrađena je već potkraj srednjega vijeka. To je gotička građevina s karakterističnim mrežastim svetištem, visokim gotičkim profiliranim prozorima, zašiljenim portalima i čvrstim vanjskim potpornjima. Crkva je građena u 15. stoljeću i jedna je od rijetkih u Slavoniji preživjela tursku okupaciju.

Opis župne crkve iz 1730. godine navodi da je posvećena svetom Mihaelu, da je zidana sa zidanim tornjem i jednim blagoslovljenim zvonom.

Crkva je tijekom svoje povijesti nekoliko puta obnavljana, a cjelovita obnova župne crkve i okoliša započela je 1995. godine. Prvo je obnovljeno dvorište crkve te se pristupilo izgradnji pristupnih staza, hortikulturalnom uređenju i postavljanju vanjske rasvjete crkve. Novi automatizirani sustav centralnog grijanja s novom kotlovnicom uređen je 1999. godine Nakon toga uslijedilo je žbukanje unutrašnjih zidova te uređenje stropnih površina lađe  i svetišta crkve. Restaurirane su slike u kupoli svetišta i na stropu lađe. Veliki oltar restauriran je 2002. godine, a kupola tornja 2005. godine.

Rješenjem Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturne baštine orgulje u Župnoj crkvi svetog Mihaela imaju svojstvo kulturnoga dobra te su upisane u registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Građene su oko 1852. godine u Pečuhu, a na vanjskoj strani kućišta nalaze se inicijali darovatelja CBP (Carlus Barun Prandau).

Comments are closed.